Ne intoarcem azi acasa, la Tg.Mures, dupa 4 zile in care am ales destinatii faine de tot prin Transilvania. Urcam si coboram impreuna scari cu personalitate si cu personalitati.
Cate trepte va este dat sa urcati si sa coborati intr-o zi? Obisnuiti sa le numarati, sa le sariti din doua in doua, sau v-ati dori o scara rulanta care sa va poarte, cu tot cu ginduri, fara prea mari eforturi?
Dar daca scarile care va poarta pasii spre casa, ori spre serviciu, ori la vreun rendez-vous la ceas de seara ar fi pline de viata?
La Tg.Mures, peste noapte, la inceputul verii, scarile s-au trezit la viata. Oamenii au devenit mai atenti pe unde isi poarta pasii obositi sau vioi. In strada, inspirati de aceste scari, au iesit actorii, muzicienii, pictorii. O piateta ingusta din fata unei scari devine, foarte repede, o scena plina de sunet si culoare. Sunt trei astfel de scari, deocamdata. Cea mai noua a fost inaugurata saptamana aceasta. Cu gandul la Enescu, Brancusi, Ady Endre, Teleki sau Octavian Goga…
Totul a pornit de la un proiect numit, foarte inspirat, Digital Transilvania, o platforma culturala complexa care a redat orasului spatii urbane fara prea multa personalitate. Foarte repede, in jurul ideii au aparut artistii. Primii, mai bine zis primele, au fost cateva eleve de la Liceul de Arta: Iulia Suciu, Carina Cojan, Larisa Sava si Teodora Orza Autoritatile au inteles repede acest demers original, au dat unda verde proiectului si asteapta noi provocari din partea artistilor. Actorul Nicu Mihoc este, oarecum, purtatorul de mesaj al artistilor si al localnicilor.
Cine s-ar fi gandit ca, tot peste noapte, targumuresenii vor ajunge cunoscuti in intreaga lume datorita unor scari, in urma unei competitii online intre 18 scari din lumea larga? Daramite sa mai fie si pe cea mai inalta treapta a podiumului?!
Rákóczi, Furnica, Piatra de moara. Trei dimensiuni ale artei urbane la Tg.Mures
Primele in acest proiect au fost scarile Rákóczi, vechi de 112 ani. Scari cu rezonanta in istoria locului, numele a fost dat in memoria lui Francisc Rákóczi al II-lea, care a condus la inceputul secolului al XVIII-lea revolutia maghiarilor impotriva stapanirii austriece din Transilvania. Are 70 de trepte, este situata in zona centrala si face legatura dintre doua zone foarte tranzitate ale orasului: Parcul Cetatii Medievale si strada Revolutiei. Mesterul constructor al scarilor este Soós Pál, de numele caruia se leaga si alte constructii din Tg.Mures, la sfarsit de secol XIX – inceput de secol XX.
Cat curaj pentru artistii care au trudit la transformarea scarilor Rákóczi intr-un spectacol inspirat de motivele portului popular din Transilvania,in rosu, alb si negru. Nu au lipsit vocile contra, care au considerat demersul artistic nepotrivit. Argumentele unei aventuri urbane care sa insufleteasca locul au invins.
Important de stiut este ca, in cele din urma, modelul este dat de vopseaua aplicata pe contratreapta, asa incat rezultatul final este vizibil doar la urcare.
Iulia, Carina, Larisa si Teodora sunt cele 4 adolescente care cunosc fiecare milimetru al scarilor Rákóczi din Tg.Mures.
Scarile Rákóczi au devenit rapid un magnet pentru selfie-uri, fotografii cu mirese si absolventi, o atractie pentru turistii veniti in Orasul Trandafirilor . Pina acum, au primit mii de like-uri, au fost share-uite de alte zeci de mii de ori. Valoarea imobiliara a zonei a crescut, spunea, mai in gluma, mai in serios, actorul Nicu Mihoc. Sunt tot mai dese ocaziile in care scarile colorate din Tg.Mures devin decorul perfect si pentru muzicieni. Cvartetul Bohemia este un exemplu:
Va mai mira ca sunt pe lista celor mai frumoase scari din lume, in compania unor scari din Italia, Chile, Germania, Coreea de Sud, Franta, Brazilia sau Siria, intr-un top realizat online?
Furnica
Scarile de la Furnica, ce nume simpatic au aceste scari!, au fost construite la inceputul anilor 70, spun localnicii. Nici la Furnica nu sunt putine trepte. Leaga doua cartiere mari ale orasului, cartierul Budai de Dambul Pietros si traverseaza o zona cu multa verdeata. La verdele arborilor din zona, tinerii de la Liceul de Arta din Tg.Mures au adus si alte pete de culoare si le-au asezat pe betonul rece si gri al scarilor: galben, portocaliu, rosu si albastru. Modelul ales a fost pixelul, spun artistii. Rezultatul e o doza in plus de energie si entuziasm pentru cei care trec zilnic sau doar ocazional prin acea zona.
Artistii insisi au pus ochii pe aceste scari, dupa un tur al orasului. Realizam ca suntem norocosi sa locuim intr-un oras construit pe atat de multe nivele!
Ultimele scari care au prins viata la Tg.Mures sunt cele mai spectaculoase datorita temei alese de artisti: 8 personalitati ale culturii romane si maghiare au fost redate, cu respect si cu multa fidelitate artistica, pe scarile de la Piatra de Moara: sculptorul Constantin Brancusi, scriitorii Octavian Goga si Liviu Rebreanu, poetii Petőfi Sándor si Ady Endre, compozitorul George Enescu, pictorul Nicolae Grigorescu si contele Teleki Sámuel, cel care a fondat Biblioteca Teleki din Tg.Mures.
Este un act de curaj o astfel de lucrare, ati spune. Unii gandesc ca nu e potrivit sa asezi chipurile unor personalitati uriase pe cateva trepte fara vreo valoare artistica.
Tocmai de aceea, Cristina a ales o tehnica speciala si a incercat sa redea atmosfera interbelica a orasului Tg.Mures.
Chipurile personalitatilor vor fi martore ale trecerii multor localnici sau turisti. Cativa dintre ei vor fi atenti la aceste chipuri, vor rememora arta celor pictati pe scari, poate isi vor aminti vreun vers al lui Goga sau isi amintesc de “Ciuleandra” ,“Ion”, Cuibul visurilor” sau “Cantecul Lebedei” ale lui Liviu Rebreanu. Poate unii vor fredona, asa, ca pentru ei, Rapsodia lui George Enescu. Sau poate vor avea in fata ochilor, pentru cateva momente, “Carul cu Boi” sau “Fetita cu basma rosie”, picturile lui Nicolae Grigorescu.
Scarile cu personalitati sunt cele care urca din strada Gheorghe Doja spre cartierul Dambul Pietros, o zona cunoscuta doar celor care locuiesc in preajma. Vor reusi sa ajunga la fel de celebre? Datorita localnicilor si turistilor, are toate sansele.
Proiectele de arta urbana vor continua la Tg.Mures. Artistii dau ocol orasului pentru a fixa pe harta alte puncte de atractie peste care acum trecem indiferenti.
Ati obosit urcand si coborand atatea scari la Tg.Mures!? Luati-va un ragaz, priviti de jos in sus la scarile colorate, dati-le binete tuturor celor intalniti in cale pentru ca atunci cand coborati sa aiba cine sa va raspunda!
Calatoria prin Transilvania, cu startul de la Tg.Mures, se opreste, deocamdata! Transilvania-i faina si trebuie descoperita in tihna!
Autor: Gabriela Pinca, Radio Resita (cititi tot articolul aici)