Activitatile principale ale United Colors au avut doua directii: dezbateri pe teme de democratie participativa si ateliere de desen, teatru sau sport.
In ceea ce priveste atelierele, acestea s-au desfășurat de la un nivel de bază catre unul avansat, iar performance-ul final, rezultatul atelierelor, a cuprins un spectacol complex de dans și jonglerii dar si o expozitie cu benzile desenate realizate de copii. Metodele de lucru abordate in cadrul atelierelor au fost concepute specific pentru mai multe nivele de cunoastere, fiecare atelier avand 8 persoane responsabile. Aceasta metoda a rezultat in urma faptului ca persoanele participante la United Colors aveau nivele de cunoastere diferite despre benzi desenate sau jonglerie spre exemplu, solicitand un anumit tip de indrumare si instrumente de jonglat. Toate aceste ateliere s-au tinut simultan: o grupa benzi desenate, alta grupa teatru si sport.
Atelierul de pentru incepatori: S-a inceput cu o descriere (istoric, principii de baza ale benzilor desenate), cu tehnici simple de cunoaștere a corpului, de miscare si dans intuitiv, miscare si dans cu ochii acoperiti, mintea incepatorului, free flow dance movement, acordarea miscarii la respiratie, descoperirea spatiului inconjurator prin teatru si desen, tehnici de baza: controlul planurilor, intoarcerile.
Marta a explicat ca inainte de a invata o tehnica noua in benzi desenate este foarte important ca practicantul sa descopere ce miscari instinctive apar, ce ii vine sa faca cu personajele nestiind ceva despre ele. La sfarsit a prezentat cateva tehnici de baza (in special descoperirea planurilor) ca tema de lucru individual.
Cat priveste atelierul de sport si teatru, instrumentele de jonglat folosite au fost confectionate de copii impreuna cu promotorii, din baloane colorate orez si tifon. Cand un participant ajungea sa stapaneasca tehnicile de baza in flow arts era directionat catre atelierul de nivel urmator:
Atelierul de flow arts – nivel mediu: pornind de la tehnicile de baza, la acest atelier s-au invatat figuri clasice de flow arts poi: butterfly, 3-base wave, elicopterul, ingerasul, flowers, spiral wraps, windmill, sub picioare, la spate, etc. Instrumentele de jonglat folosite: poi-uri elastice, poi-uri cu panglici.
Pe langa atelierele de flow arts cu poi, doritorii au putut invata sa jongleze cu instrumente mai complexe cum ar fi devil stick, cole cord, diablo, cerc, popice, contact balls, flower stick. De asemenea persoanele interesate au putut participa la workshopul de slackline – echilibristica pe coarda intre copaci.
Atelierele au fost stucturate astfel:
– prezentarea ideii proiectului si a finantatorului;
– prezentarea persoanelor direct implicate, care au coordonat activitatile din ziua respectiva;
– prezentarea temei specifice zilei si a programului din ziua respectiva;
– prezentarea instrumentelor specifice care vor fi utilizate in aceasta zi, scurt istoric etc
– cunoasterea metodelor de desen;
– tehnici de desen de baza;
– joc interactiv de creatie plastica, incurajand participantii sa foloseasca ce au deprins in primele momente ale zilei. Aceste momente s-au desfasurat sub indrumarea formatorilor specializati in benzi desenate, care au ajutat participantii sa isi dea frau liber imaginatiei,
– seara se finaliza prin prezentarea work-shop-ului urmator,
– feedback.
Aceste activitati United Colors, au venit ca o completare fireasca la acest eveniment, amplificand spiritul United Colors, venind in intampinarea nevoii de socializare a comunitatii locale, reusind sa integreze intr-un mod armonios si sa bucure toate persoanele prezente, indiferent de varsta sau de mediul in care a crescut, facandu-le sa interrelationeze.