Digital Transilvania – Rakoczi Stairs, Targu Mures, Romania

Digital Transilvania – Rakoczi Stairs, Targu Mures, Romania

Vopsirea scarilor Rakoczi face parte dintr-un proiect mai amplu, numit Digital Transilvania, care are ca obiectiv principal atragerea turistilor in municipiul Targu Mures. Ideea vopsirii scarilor cu un model digital (din pixeli) a venit dinpartea membrilor asociatiei Green Art Tour, in primavara anului 2014. Proiectul picturii de tip street-art al scarilor Rakoczi se numeste Digital Transilvania. Acesta a fost implementat in parteneriat cu Liceul Vocational de Arta din Targu Mures, sub indrumarea profesorilor Kolumban-Kantor Zita si Renata Veer. Elevii care au participat atat la concursul de idei pentru designul scarilor cat si la vopsirea acestora sunt urmatorii: Orza Teodora (coordonatorul grupului), Sava Larisa, Duca Andreea, Gliga Bogdana, Baciu Raluca, Farkas Andreea, Simon Boroka, Iordache Rudolf, David Kasler, Vida Krisztina, Cojan Carina, Turk Andreas, Nagy Deia, Csegoldi Norbert.
In realizarea acestui proiect au participat si voluntari locali ,nationali si internationali .Interventia cu vopsele nepermanente (pe baza de apa) asupra scarilor Rakoczi a fost avizata de Primaria Municipiului Targu Mures si Ministerul Culturii. Tema designului este una digitala, realizata pe baza de pixeli, reprezentand motive traditionale ardelenesti.Desi scarile Rakoczi nu sunt prevazute in lista monumentelor istorice din judetul Mures, speram ca prin intermediul proiectului Digital Transilvania, acestea sa devina un punct de atractie pentru turisti.

 

Interviu pentru Foto-Travel

Scarile Rákóczi din Targu Mures

In ultimul timp conceptul de arta urbana ia amploare. Arta urbana poate fi definita ca un curent artistic contemporan ce isi propune integrarea in spatiul public al orasului, actul artistic. Este o forma de arta cat de cat organizata, realizata in general de artisti, diferit de ceea ce se numeste arta stradala (street art) care e la indemana oricui. Aceasta din urma se refera in special la grafitti.

In marile orase ale lumii, din ce in ce mai multi artisti creaza si expun in spatiul public. De la grafitti la mozaicuri, de la stickere sau afise la sculpturi sau diverse informatii, toate fac parte din acest curent artistic contemporan.

Dincolo de aspectul artistic, de emotia pe care o starneste fiecare opera de arta, unele elemente de arta urbana au si un mare potential turistic. Cei care viziteaza orasul respectiv vor sa vada ”minunea”, vor sa interactioneze cu ea.

Chiar daca la noi in Romania, curentul artistic nu este foarte pregnant, au aparut in ultimul timp tot felul de proiecte care incearca sa schimbe fata oraselor noastre ponosite. Orice astfel de proiect merita salutat si incurajat.

Unul dintre acestea surprinde prin idee si realizare. Imaginati-va un sir lung de trepte. Cum vi s-ar parea ca acestea sa fie pictate in motive populare ardelenesti? Nu-i asa ca ati vrea sa le vedeti, sa le urcati? Ei, minunea s-a produs la Targu Mures. Cele 70 de trepte ale scarilor Rákóczi au fost vopsite in motive populare specifice Transilvaniei, devenind veritabile atractii turistice.

Scarile Rákóczi au fost construite in anul 1902 de catre arhitectul Soós Pál si sunt denumite astfel in onoarea principelul Transilvaniei Rákóczi al II-lea investit ca principe la Targu Mures in 1707. Ideea apartine celor de la Green Art Tour si a fost pusa in practica cu ajutorul Liceului de Arta din Targu Mures.

Am stat de vorba cu echipa Digital Transilvania, pe pagina lor de socializare au aparut imagini cu aceste scari.

Foto-Travel: Am gasit pe pagina voastra de Fecbook imagini spectaculoase cu scarile Rákóczi din Targu Mures. Ce ne puteti spune despre idee, despre proiect?

Digital Transilvania: Vopsirea scarilor Rakoczi face parte dintr-un proiect mai amplu, numit Digital Transilvania, care are ca obiectiv principal atragerea turistilor in municipiul Targu Mures. Ideea vopsirii scarilor cu un model digital (din pixeli) a venit din partea membrilor asociatiei Green Art Tour, in primavara anului 2014. Proiectul picturii de tip street-art al scarilor Rakoczi se numeste Digital Transilvania. Acesta a fost implementat in parteneriat cu Liceul Vocational de Arta din Targu Mures, sub indrumarea profesorilor Kolumban-Kantor Zita si Renata Veer. Elevii care au participat atat la concursul de idei pentru designul scarilor cat si la vopsirea acestora sunt urmatorii: Orza Teodora (coordonatorul grupului), Sava Larisa, Duca Andreea, Gliga Bogdana, Baciu Raluca, Farkas Andreea, Simon Boroka, Iordache Rudolf, David Kasler, Vida Krisztina, Cojan Carina, Turk Andreas, Nagy Deia, Csegoldi Norbert.

In realizarea acestui proiect au participat si voluntari locali, nationali si internationali.

Interventia cu vopsele nepermanente (pe baza de apa) asupra scarilor Rakoczi a fost avizata de Primaria Municipiului Targu Mures si Ministerul Culturii. Tema designului este una digitala, realizata pe baza de pixeli, reprezentand motive traditionale ardelenesti.

Desi scarile Rakoczi nu sunt prevazute in lista monumentelor istorice din judetul Mures, speram ca prin intermediul proiectului Digital Transilvania, acestea sa devina un punct de atractie pentru turisti. 

Foto-Travel: De ce a fost ales un motiv popular? De ce sub forma de pixeli?

Digital Transilvania: Festivalul Digital Transilvania contine o varietate de activitati cu tematici digitale. Vopsirea scarilor Rakoczi in model traditional ardelenesc se incadreaza perfect atat in tema festivalului cat si in sustinerea obiectivului general si anume acela de a promova turismul in zona, prin promovarea obiceiurilor traditionale sau a patrimoniului cultural. 

Foto-Travel: Cum au primit locuitorii orasului aceasta schimbare?

Digital Transilvania: Locuitorii din Targu Mures sunt mai atenti cu scarile Rakoczi. Parca nu mai obosesc atat de tare cand le urca J. Multi se opresc si fac fotografii. Probabil toti se bucura de inlocuirea griului intunecos al celor 70 de trepte cu un model care infatiseaza motive traditionale ardelenesti. 

Foto-Travel: Am observat ca ati incercat sa promovati Scarile Rákóczi pe platforma Borepdanda, acolo unde exista o galerie a celor mai frumoase scari din lume. Ce sansa au scarile noastre in competitie cu altele la fel d espectaculoase?

Digital Transilvania: Ideea de a promova scarile Rakoczi pe site-ul boredpanda nu ne apartine, dar ne bucura pentru ca vine de la oamenii care apreciaza ceea ce am creat. Nu stim cum functioneaza aceste inscrieri pe site, dar cu siguranta modelul scarilor din Targu Mures va patrunde in topul celor mai frumoase trepte pictate, in momentul in care va fi jurizat de o comisie alcatuita din artisti. In cazul in care trebuie un anumit numar de voturi pentru a patrunde in top, cerem sprijinul tuturor celor care apreciaza proiectul Digital Transilvania sa voteze scarile Rakoczi. 

Foto-Travel: Poate fi Arta Urbana un mijloc de promovare turistica?

Digital Transilvania: Bineinteles! Cimitirul Vesel din Maramures poate fi un exemplu.. 

Foto-Travel: Ce alte proiecte aveti in vedere?

Digital Transilvania: Sunt multe proiecte pe care le avem in vedere, dar le vom anunta la momentul potrivit pe pagina noastra de facebook. facebook.com/DigitalTransilvania