SPS Talent Camp

In perioada 25-27 iunie 2010, SPUNE PE SCURT si TEATRU 74 (TG. MURES) va propun o destinatie absolut relaxanta: SPS TALENT CAMP. Gazda este Comuna RÂCIU (jud Mures).

Sps Talent Camp isi doreste promovarea filmului romanesc la nivel national si international. Sps Talent Camp isi propune de asemenea descoperirea si promovarea tinerelor talente in domeniul cinematografic, prin oferirea unor oportunitati de colaborare, schimb de idei si experienta sau participarea la workshop-uri tematice prezentate de profesionisti consacrati.

SPS Talent Camp isi propune sa reuneasca tinere talente ale cinematografiei romanesti in cadrul unui atelier interactiv ce va avea loc anual in comuna Râciu, judetul Mures. In anul 2010 perioada aleasa pentru desfasurarea evenimentului este 25-27 iunie.

Proiectii de film romanesc de scurt metraj, expozitii foto cu tematica, invitati de seama ai breslei cinematografiece romanesti, taifasuri despre arta si film, schimb de experienta, seri cu teatru si buna dispozitie, muzica – 3 zile pline de parfum de film, intr-un mediu pitoresc, absolut relaxant.

De la argila de Raciu, la filmul scurt

Firma S.C. C&I COMSERV S.R.L. are un nume cu ceva rezonanta din breasla industriei alimentare. Va asigur, insa, ca domeniul de activitate a S.R.L-ului in cauza este transportul in comun. Carnea de porc, de vita sau de pasare, legumele sau fructele sunt prezente doar intre feliile de paine sau in pungile de plastic din sacosele calatorilor cu o destinatie precisa: astampararea foamei. Pe langa intreprinzatorul de succes in ale transportului castiga si calatorul, beneficiarul transportat. Castigul vine foarte usor. Trebuie doar sa te trezesti de dimineata, sucevean fiind, sa urci intr-un microbuz al firmei de succes si sa pleci la Targu Mures. Conditia e simpla, e necesar sa platesti biletul la urcare. Pretul unui bilet este de 40 lei. Pana la Targu Mures, schimbi microbuzul si, bineinteles, soferul la Bistrita, pe incredere. La finalul acestei experiente castigi un bilet tiparit de casa de marcat in valoare de 45 de lei.

La film, la Raciu

Cu acest neasteptat profitm-am trezit zilele trecute si eu nevoit sa ajung la Raciu, o comuna nu oarecare, la 25 km de Targu Mures. Prin urmare am plecat din Suceava de dimineata si la ora 13 si jumatate microbuzul a oprit in Targu Mures la autogara. La „ora doi”, dupa spusele unui tanar blond, angajat la biroul de informatii, aveam plecarea la Raciu.

La Raciu am admirat peisajul romanesc deosebit cu care sunt obisnuit din calatoriile mele prin tara, precum si faptul ca aceasta comuna este foarte aproape de Europa. Ce? Au resurse naturale? Nu este nici o comuna din Romania cu vreun dezavantaj din acest punct de vedere. Faptul ca in zona comunei Raciu gazele naturale si apa nu lipsesc nu e un dar de la natura, ci e rodul activitatii unui primar destoinic, Ioan Vasu. „Resurse naturale”, gazele naturale si apa curg subteran cuminti prin conducte care in final inteapa aproape fiecare casa din Raciu, unde asigura tot confortul. “Sistemul de canalizare e aproape finalizat”, spunea primarul si parca mai soptea ceva unui consatean de-al sau: “ar mai fi un proiect European de cateva sute de mii de euro”.

Si asta nu e tot, recent s-au derulat evenimentele „Festivalului Filmului Romanesc de Scurt Metraj SPS TALENT CAMP RACIU 2010”, organizat la Raciu de un grup de tineri ai teatrului TEATRU – 74 si SPUNEPESCURT.RO. La Raciu am participat la acest festival in postura de concurent cu o animatie selectata pentru competitie. La SPS TALENT CAMP RACIU 2010 artistii competitori din toate colturile tarii au inscris aproape 90 de filme si animatii de scurt metraj, iar in urma preselectiei au ramas doar 46 de creatii din care au fost selectate cele mai bune filme si animatii de un juriu abilitat pentru cele patru premii ale festivalului.

Aflat la prima editie, festivalul nu s-a bucurat de un buget deosebit, in schimb organizatorii si gazda acestuia au compensat acest usor dezavantaj prin pricepere -management experimentat -, inventivitate si voluntariat. Prin diversitatea programului – proiectiile de scurt metraje romanesti premiate la festivalurile internationale, workshop-urile cu Marius Iacob, Mihai Fulger, Alex Margineanu si Bogdan Filip, reprezentatiile trupei Teatrului 74, proiectii de filme romanesti de lung metraj, precum si alte surprize tainuite pana la anumite momente de catre organizatori – evenimentul de la Raciu a adunat zeci de pasionati in ale filmului si multi curiosi. Discutiile ambitioase si energice, improvizatiile tinerilor participanti competitori din timpul workshop-urilor au alungat cele mai mici temeri de monotonie.

Aceste cateva cadre decupate din filmul festivalului, impreuna cu savoarea bucatelor ardelenesti, pregatite cu grija de catre gospodinele racence, de care ne-am bucurat cu totii, pe fundalul unui decor peisagistic rural si firesc, definesc, pe scurt, in conceptia mea Festivalul Filmului Romanesc de Scurt Metraj : SPS TALENT CAMP RACIU 2010, primul festival de film de scurt metraj din mediul rural din Romania.

Reteta pentru terapia de Raciu

Daca esti prin zona si treci prin Raciu aminteste-ti de argila cu proprietati terapeutice de acolo.  Zona de exploatare a argilei de Raciu merita vazuta. Curiozitatea m-a impins intr-acolo. „Calauza” mea, desemnata de una din bucataresele Caminului Cultural, Stanica, mi-a indicat exploatarea fara sa-i semnalez eu prezenta. Ne-am oprit. Un gard inalt inconjura nu mai mult de un ar de teren. Poarta era deschisa, asa ca am intrat pentru a analiza zona. Suprafata exploatata este foarte mica, argila de Raciu se sesiza usor, fiind de culoare albastru-vinetiu. Atelierul de procesare a materiei prime, de dimensiuni reduse, era fara cenzura. Se vedeau doua, trei utilaje cu jgheaburi. Argila bruta era depozitata in fel de fel  de recipiente, care mai de care mai colorate. Nimic deosebit, doar pretul unui plic cu argila de Raciu din farmaciile din tara si, spuneau localnicii, „din strainatate”. Sunt convins cea mai buna reteta pentru terapie este Festivalul de Film Scurt Metraj de Raciu.