Turneul de scurt metraje SPUNE PE SCURT

SPUNE PE SCURT/SHORT TO THE POINT – reprezinta deja cel mai important festival de scurt metraje pentru filme low/no budget din Romania. Dupa prima editie a festivalului in anul 2009, a urmat un turneu in 28 de orase din Romania (Buzau, Slobozia, Galati, Ramnicu Sarat, Focsani, Bacau, Iasi, Piatra Neamt, Suceava, Bistrita, Borsa, Baia Mare, Satu Mare, Oradea, Caransebes, Resita, Timisoara, Hunedoara, Deva, Alba Iulia, Cluj, Targu Mures, Sighisoara, Sibiu, Valcea, Pitesti, Ploiesti, Brasov, Fagaras), in care SPUNE PE SCURT a promovat scurt metraje realizate de neprofesionisti alaturi de filme nominalizate la Oscar, Cannes sau Berlin.

CARANSEBES

Dupa mai bine de 15 ani, Caransebesul a revenit in lumea filmului, Cinematograful ,,Tineretului” deschizandu-si portile pentru iubitorii celei de-a saptea arte. Evenimentul a avut loc luni, 12 octombrie, cu ocazia opririi in municipiu a caravanei derulate sub genericul ,,Romania on Tour – Spune pe scurt!”, un festival national de scurt-metraje. Filmele prezentate cu acest prilej au fost premiate in ultimii ani la festivalurile de gen de la Cannes, Berlin si New York, unele fiind chiar recompensate cu celebrele Premii Oscar.

Municipiul Caransebes a revenit in lumea filmului si a artei cinematografice! Cinematograful ,,Tineretului” si-a redeschis portile publicului larg dupa mai bine de 15 ani, iar momentul in cauza a fost unul mai mult decat dorit si asteptat, caci peste 400 de tineri au umplut sala de spectacole. Evenimentul s-a produs cu ocazia unui Festival national de scurt-metraje ce programeaza proiectii cinematografice in toata tara, una dintre acestea avand loc si in urbea de pe Timis si Sebes.

Manifestarile in cauza se deruleaza sub genericul ,,Romania on Tour – Spune pe scurt!”, iar filmele de scurt-metraj prezentate cu acest prilej sunt cele premiate in ultimii ani la festivalurile de gen de la Cannes, Berlin si New York. Mai mult, tinerii caransebeseni au vizionat unele proiectii cinematografice de anvergura, recompensate de Academia Americana de Film de la Los Angeles cu celebrele Premii Oscar. Astfel, intre cele 18 proiectii, la Caransebes au rulat unele filme precum ,,La pimera vez”, nominalizat la 30 de festivaluri internationale, ,,The Spook House”, participant la peste 80 de festivaluri internationale, sau ,,The Third Floor”, care a fost ales cel mai bun film din competitie la cinci festivaluri de gen.

De mentionat faptul ca, pana nu demult, cinematograful era in administrarea Regiei Autonome ,,Romania Film” care nu si-a permis sa efectueze lucrari de intretinere a imobilului respectiv, astfel incat acesta ajunsese intr-o avansata stare de degradare. Insa, in momentul de fata, locatia in cauza se afla in administrarea municipalitatii din urbea de pe Timis si Sebes, dupa semnarea unui Protocol de predare-primire, iar in ultima perioada aici au fost initiate unele investitii de modernizare care sa asigure organizarea  evenimentului in conditii decente.

Edilul-sef al urbei, Marcel Vela, a afirmat ca festivalul a reprezentat un foarte bun prilej pentru promovarea artei cinematografice, cu atat mai mult cu cat mare parte dintre tinerii caransebeseni nu au avut ocazia sa vizioneze vreodata un film la Cinematograful ,,Tineretului”. De asemenea, intrucat administratia publica intentioneaza ca pe viitor sa reabiliteze locatia in cauza, s-a dorit ca publicul larg sa cunoasca starea de degradare in care a ajuns aceasta, pentru ca, ulterior, odata cu finalizarea lucrarilor de reamenajare, sa observe diferenta si schimbarile in bine ce vor interveni aici.

Proiectiile derulate in cadrul Festivalului National de Scurt-Metraje ,,Romania on Tour – Spune pe scurt!” au durata de patru ore. Intre tarile participante la festival cu productii cinematografice se numara Marea Britanie, Spania, Italia, Germania, Slovacia, Singapore, Ungaria, Israel, Polonia, Republica Moldova si, bineinteles, Romania.

Cu aceasta ocazie, echipa festivalului are programate prezente in 28 de localitati din tara. In momentul de fata, ,,Romania on Tour – Spune pe scurt!” a ajuns in aproape jumatate dintre acestea, iar in municipiul Caransebes evenimentul a intregistrat un real succes in randul publicului.

De mentionat si faptul ca municipalitatea caransebeseana vizeaza pentru perioada urmatoare reabilitarea Cinematografului „Tineretului” cu un aport de fonduri europene si a decis ca aici sa functioneze un Centru de Cultura si Turism Montan, institutie ce va imbina activitatile culturale cu cele de turism.

TG MURES

Un adevarat maraton cinematografic, aseara la Casa de Cultura “Mihai Eminescu”. 18 filme din 11 tari au rulat timp de trei ore si jumatate. Totul s-a desfasurat in cadrul Turneului de Scurt Metraje “Spune pe scurt” , care ajunge in 28 de orase din intreaga tara .Turneul de Scurt Metraje “Spune pe Scurt” a debutat in luna mai si este organizat de regizorul Alexandru Nastoiu. Peliculele prezentate au fost realizate de case de productii, scoli de film sau producatori independenti si sunt premiate la cele mai importante festivaluri din lume. Turneul “Spune pe scurt” va ajunge la sfarsitul saptamanii la Sighisoara, iar apoi la Sibiu. Un bilet de intrare costa 10 lei, iar studentii platesc doar 5 lei.

BACAU

Vineri 25 septembrie. Teatrul Bacovia din Bacau a fost gazda turneului Spune pe Scurt. O gazda foarte primitoare, care stie ce inseamna arta si care este deschisa evenimentelor culturale de orice gen. Timp de 4 ore, spectatorii aflati in incinta salii de proiectii au ras, au aplaudat si au interactionat in permanenta cu personajele filmelor ce s-au derulat parca prea repede. In concluzie un public dependent de film (bun), un public care a apreciat in adevaratul sens munca celor care au avut filme inscrise in editia 2009 a turneului SPS. Ne dorim sa avem parte de un astfel de public si in restul oraselor in care vom ajunge ulterior. Iata si cateva imagini de la locul “faptei”:

SATU MARE

Filmele de scurt-metraj, proiectate aseara la Casa de Cultura a Sindicatelor, au constituit un real interes pentru cinefili.

„Spune pe scurt“ este un festival de film desfasurat in 27 de judete ale tarii. Initiata de un grup de studenti bucuresteni, actiunea are ca scop principal apropierea publicului de arta. Satmarenii au fost receptivi la mesajele scurt-metrajelor proiectate ieri la Casa de Cultura a Sindicatelor. Un numar de aproape 100 de tineri satmareni s-au delectat ieri cu scenele celor 15 filme difuzate. Alecsandru Nastoiu, director al acestui festival, spune ca ideea a fost ca satmarenii sa se apropie mai mult de film, fie ca scurt-metrajele sunt realizate cu camera telefonului mobil, fie ca au experienta in domeniu. „Intr-adevar, acest fapt arata ca satmarenii sunt interesati de film, ca iubesc arta. Noi suntem axati pe mediul online.“, spune Alecsandru Nastoiu.
Filmele au fost regizate de studenti la facultatile de arte din tara.. „Am observat ca unele au fost low-bugdet dar ideea lor, unghiul din care au fost filmate, ideea artistica, efectele simple, dinamica, toate te cuceresc in intunericul salii“, spune Victoria But, 21 ani, studenta.